Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Partnerünk búvárszivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Partnerünk kerti szivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Feedek

Sokan ismerik és mégis kevesen foglalkoznak vele. A címben is szereplő probléma létezik, valós, bár azt is el kell ismerni, hogy nem az otthoni felhasználókat fogja érinteni tömegesen. Elsősorban az olyan helyeken alkalmazott szivattyúk tömítéseit érinti, ahol a folyadék ásványi tartalma magas és/vagy egyben hajlamos is a kikristályosodásra. Az előbbi helyeken súlyosbítja, más helyeken pedig előidézi a jelenséget, amennyiben a folyadék hőmérséklete magas, vagy magasabb a megszokottnál.

Mi történik ilyenkor?

 

A folyadékban lévő oldott elemek, ásványi anyagok bizonyos körülmények hatására hajlamosak a kristályosodni. Ezek a "bizonyos körülmények" könnyedén előállhatnak a szivattyúk hidraulikus terében, tehát ott ahol a folyadék szállítása megtörténik. A szivattyúzási térben fellépő nyomásnövekedés, valamint a csúszógyűrűs tömítések egymáson súrlódó felületein keletkező hő együttesen kiválthatja egyes folyadékok esetén, hogy a szállított közegben lévő oldott tartalom szilárddá válik és a szivattyútérben, így a csúszógyűrűs tömítésen is, kicsapódik, "kiül".

Az így létrejövő mikrokristályokon a további kiülepedés már könnyebben végbemegy. A szivattyú megállításkor az addig mozgásban-súrlódásban lévő csúszógyűrűk kihűlnek, mikro méretben tágítva a rést a két felület közt. A képődő mikrokristályok lassan "beteszik a lábukat" a két felület közé. Az egyre növekvő kristályok egyre erősebben koptatják az egymáson súrlódó felületeket, mígnem a létrejövő megterhelés a csúszógyűrűt megroppantja, felületéről leválik egy-egy kisebb vagy nagyobb darab. Idővel a csúszógyűrűs tömítés teljesen tönkremegy, kevésbé ideális esetben egyszerűen széttörik.

 

Hogyan védekezhetünk a mikro-kristályosodás ellen?


A leírt folyamatok elsősorban vegyipari, illetve oldott anyagban gazdag vízek, szennyvizek esetén valószínű. A védekezés igazából abból áll, hogy a feladatra lehetőség szerint olyan szivattyút válasszunk, amelyben nincs csúszógyűrűs tömítés. Szóba kerülhetnek a feladattól függően a mágneskuplungos szivattyúk, a sűrített levegő hajtású duplamembrán szivattyúk, csavar- vagy egyéb térfogatkiszorítású szivattyúk. Az is előfordulhat, hogy egy feladat annyira speciális, hogy ragaszkodnunk kell a hagyományos centrifugál szivattyúhoz, ilyenkor azonban már célszerű előre számolni az üzemeltetés során fellépő többlet alkatrészköltséggel.

Címkék: csúszógyűrűs tömítés

komment

süti beállítások módosítása