Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Partnerünk búvárszivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Partnerünk kerti szivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Feedek

Amikor télen hidegebbre fordul az idő az mind középületekben, mind pedig házakban és lakásokban is eljön a fűtés bekapcsolásának ideje. Ekkor szemebsülünk vele, hogy a munkahelyünk, lakásunk belső hőmérsékletének alakulása legfőképpen a kültér időjárásának alakulásától függ. Azonban az alacsony külső hőmérséklet nem mindig egyformán alacsony. Egy hűvös évszakon belül is jelentősen eltérő lehet a különbség a külső - amúgy egyébként hideg - hőmérséklet alakulásában, sőt napon belül is jelentős hőmérsékleti különbségek alakulnak ki. Könnyen belátható, hogy minél hidegebb van odakinn, annál nagyobb teljesítményt kell a fűtési rendszernek leadnia ahhoz, hogy a beltér hőmérséklete élhető legyen. Azonban a nagyobb leadott fűtési energia nagyobb bevitt energiát is jelent. 
A fűtési rendszerbe energiát a fűtőanyag és rendszer működtetése során viszünk be. A takarékos kazánok és fűtési módszerek napjainkban egyre elterjedtebbek és ezek számos esetben jelentős energiamegtakarítást tesznek lehetővé. Néha azonban figyelmen kívül hagyják a fűtési rendszer működtetéséhez szükséges energiafelhasználás ésszerűsítését. Mivel ez a blog szivattyúkkal a foglalkozik, itt most a továbbiakban a fűtési szivattyúkkal foglalkozunk.

wilo-yonos-pico.jpg

WILO YONOS PICO A-energiaosztályú fűtési szivattyú

A fűtési szivattyúkat, csakúgy mint a fűtési rendszereket régóta úgy tervezik, hogy a várható leghidegebb külső hőmérséklet esetén is megfelelően legyenek képesek fűteni egy adott épületet vagy lakást. Belátható, hogy az évszak alakulásától függően, de még egy napon belül is eltérően alakulhat egy lakás fűtési igénye. Például függően attól, hogy mennyi napfényt kap.

Egy Németországban lefolytatott 1000 kazánházat érintő vizsgálat arra az eredményre jutott, hogy a fűtési szivattyúk a téli üzem során nagyjából átlagosan üzemidejük 5%-ában üzemlenek teljes kapacitáson. A fennmaradó időben az igen kis teljesítményigénytől a közepesen át számos üzemállapot létezik.

Hogyan spórolnak nekünk az energiatakarékos fűtési szivattyúk?

 

Amennyiben a fűtési rendszerben nem változtatható fordulatszámú szivattyú üzemel, úgy biztosak lehetünk benne, hogy olyan felesleges energiabevitel történik a szivattyú villamosenergia felhasználásán keresztül, mivel melegebb kültér mellett nem érdemes teljes fordulatszámon pörgetni a szivattyút, hiszen a rendszer nem igényel akkora víztömeg áramoltatást. A fix fordulatszámon üzemeltetett fűtési szivattyú meglepő mértékű többlet energiaköltséget okoz. A WILO lefolytatott a témában egy méréssorozatot és az alábbi eredményre jutottak:

 

Fűtési szivattyúk éves átlagos villamosenergia igénye és költsége
Hagyományos fűtési szivattyú 455 kWh kb 22.700,- Ft 
A energiosztályú fűtési szivattyú 46,5 kWh kb 2.300,- Ft

adatok innen: Wilo-futesi-szivattyuk-fogyasztasa.pdf

 

Összefoglalva tehát, a megtakarítás abból fakad, hogy míg a változtatható fordulatszámmal üzememlő fűtési szivattyú képes adaptálódni a dinamikusan változó fűtési rendszerhez ezáltal lényegesen kevesebb villamos áramot fogyaszt. Néhány éve még rendkívül költséges volt egy A energiaosztályú változó térfogatáramú fűtési szivattyú, azonban napjainkra az árak oly mértékben leestek, hogy a beruházás akár két fűtési szezon alatt is megtérülhet. Megjegyzendő, hogy ezen szivattyúk élettartama nem ritkán 10 év fölötti.

 

Címkék: szivattyú nagy hatásfokú szivattyú energiatakarékos szivattyú

komment

süti beállítások módosítása