Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Feedek

Hogyan cseréljünk fűtési szivattyút, mire kell ügyelnünk és milyen problémákba lehet belefutni?

Mikor esedékes a fűtési szivattyú cseréje? 

 

Fűtési szivattyúnk megérett a cserére, ha hangja nem egyenletes, nemkívánatos zörejeket hallat, a csövet megtapintva erős rázkódást érzünk, a szivattyú indokolatlanul magas hőmérsékletre melegszik, vagy a legészrevehetőbb esetben nem jár, miközben üzemelnie kellene.

Mire figyeljünk az új fűtési szivattyú kiválasztásánál?

 

Ha úgy döntünk kicseréljük, vásárolni kell egy új fűtési szivattyút. Ügyeljünk a csatlakozó méretekre és a műszaki adatokra! Első teendő a rossz szivattyú kiszerelése: kössük le a villamos hálózatról, figyelni kell, hogy szerelés közben ne legyen áram alatt! Zárjuk el a szivattyú előtt és után lévő golyós csapokat, ha ezt nem tesszük meg (esetleg nincsenek beépítve ilyen szerelvények) leeresztjük a fűtésrendszert. Érdemes vödörrel készülni, mert több liter vízről lehet szó, így elkerülhető, hogy eláztassuk a helyiséget. Érdemes beszerelés előtt átmosni a rendszert, ha van erre lehetőség, azonban ez értelemszerűen a rendszer teljes leeresztésével jár. Ha van beépítve szűrő, azt is pucoljuk ki.

Az új szivattyú beszerelése

 

Új szivattyú beszerelésekor, első lépésben a fűtési szivattyú leírását tanulmányozzuk át, a beépítési helyzetre (a leírásnak ezt tartalmaznia kell) oda kell figyelni, máshogy beszerelve a szivattyút elképzelhető, hogy az hibásan vagy egyáltalán nem működik megfelelően. Mindenképpen figyelni kell az előírt áramlási irányra, ha a régi szivattyú áramlási iránya alapján szereljük be az újat, nem lehet probléma. Az áramlás irányát általában a szivattyún feltüntetik. Cseréljük ki a csatlakozó tömítéseket, legtöbb esetben az új szivattyúhoz mellékelik ezeket. A hollandik meghúzásakor tartsunk ellent a szivattyún! A szivattyúhoz mellékelt kapcsolási rajz szerint kössük be a villamos vezetékeket.

Ha leengedtük a rendszert, fel kell töltenünk és légteleníteni is kell! Szánjunk rá időt, alaposan légtelenítsük a rendszert. A szivattyút is légtelenítsük, majd megkísérelhetjük az indítást. Az első indításkor még zajos lehet, hiszen még van "kidolgozandó" levegő a szivattyúban, ismét légtelenítsünk, indítsunk többször. Ha a levegő távozott, egyenletes, halk hangot kell hallanunk. Amennyiben ezt jópár perc alatt nem érjük el, úgy ismét ellenőrizzük a légtelenítést vagy keressük meg a szárazon futás okát, mert a szivattyúk többségét a szállított víz hűti, ugyanis a levegő nem tudja a kellő hőmennyiséget elvonni, túlmelegedés léphet fel, ez károsíthatja szivattyúnkat.

Ha mindent átgondoltan és nyugodt tempóban végeztünk, nagy valószínűséggel nem hibázunk. Jó munkát!

Címkék: szivattyú fűtési szivattyú szivattyú gyakorlat fűtési szivattyú cseréje

2 komment