Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Feedek

Manapság széles körben elterjedtek a kertekben a különféle házkörüli feladatok ellátására alkalmazható szivattyúk. Ezen szivattyúk egy jelentős része úgynevezett önfelszívó szivattyú. Az önfelszívó szivattyú fogalma sokak számára ismert, ám talán nem teljesen felesleges tisztázni néhány alapvető dolgot, alapvető tudnivalót ezekkel a szivattyúkkal kapcsolatban.

Az első és legfontosabb tudnivaló, hogy többféle önfelszívó szivattyút ismerünk. A kertekben és házkörüli felhasználásokban az ún. JET rendszerű vagy ejektoros önfelszívó szivattyúk a legelterjedtebbek. Az iparban inkább a normál szívású centrifugálszivattyúk és az oldalcsatornás önfelszívó szivattyúk, vagy más néven SIHI rendszerű szivattyúk az elterjedtek.

A legfontosabb tudnivalók az önfelszívó szivattyúkról:

  • A hagyományos önfelszívó szivattyúk bizonyos fizikai okokból kifolyólag maximálisan 7-8 méter mélységből képesek felszívni a vizet
  • Az ejektoros, tehát jet rendszerű szivattyúk maximális felszívóképessége 9 méter
  • Az önfelszívó szivattyúkhoz otthoni környezetben minden esetben szükséges lábszelep alkalmazása
  • Az önfelszívó szivattyút mindig fel kell tölteni vízzel! Erre szolgál a feltöltő csavar.
  • Lehetőleg a szívóágat is teljes egészében töltsük fel vízzel!
  • Az önfelszívó szivattyúknál figyelemmel kell lenni arra a tényre, hogy felszívás mélységével megegyező mértékben csökken a szivattyú nyomóoldalán a nyomás. Tehát ha 1 méter a felszívás akkor kb 0,1 bar-al lesz kisebb a nyomóoldali nyomás, azonban ha 8 méterről szívunk, akkor kb 0,8 bar-al csökken a nyomóoldali teljesítmény.
  • Önfelszívó szivattyút a szívóoldalon fojtani tilos! Kerüljük a szívóoldali szűrő alkalmazását.

Címkék: szivattyú szivattyú elmélet önfelszívó szivattyú jet szivattyú