Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Partnerünk búvárszivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Partnerünk kerti szivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Feedek

Szivattyúk üzemeltetésekor óhatatlanul felmerül mindenkiben, hogy miképpen akadályozhatná meg azt, hogy a szivattyú a vízhiánytól tönkremenjen.

Mikor állhat elő vízhiány és mi a következménye?

 

Amennyiben a szivattyúnkat valamilyen kútról vagy egyéb természetes víznyerő helyről (például egy tó vagy patak) üzemeltetjük, akkor előfordulhat, hogy a víznyerő hely valamiért nem képes szállítani a vizet. Ennek több oka is lehet, akár olyan banális hiba is megeshet, hogy például önfelszívó szivattyú esetén saját magunk hibázunk és zárjuk el a szívóoldalt. Az sem kizárt, hogy szárazabb időjárás esetén a kútban a víz szintje szivattyúzás közben túlzottan lecsökken. Egy szó mint száz egyáltalán nem olyan elképzelhetetlen, hogy a szivattyú szárazra fusson.

Tekintettel arra, hogy a szivattyúkon belül, konkrétan a hidraulikáról az üzemelés közben keletkező hőt a szivattyún átáramló víz vezeti el könnyen belátható, hogy amennyiben a szivattyú szárazra fut, a szerkezeti elemek túlzott hőterhelésnek lesznek kitéve. Ekkor számos hiba léphet fel, de gyakorlatban szinte biztos, hogy tönkremegy a csúszógyűrűs tömítés, önfelszívó szivattyúk esetében megolvad vagy összeolvad az ejektor és a járőkerék, búvárszivattyúk esetében pedig a hidraulikában található fokozatok, a szivattyúház és a járókerék olvadhat össze vagy pattanhat el fellépő hő hatására.

Mi tehetünk a szárazon futás elkerülése érdekében?

 

Amennyiben úgy véljük, hogy előállhat olyan helyzet, hogy a szivattyú szárazra futhat, mindenképpen építsünk a rendszerbe vízhiányvédő nyomáskapcsolót, vagy olyan vezérlést építsünk a rendszerbe amely áramlásérzékelővel rendelkezik, ez utóbbi berendezéseket áramláskapcsolónak nevezzük.

Az áramlás és nyomáskapcsolók olyan szivattyú vezérlők, melyek a hagyományos nyomáskapcsolók egyszerű mechanikus elve helyett elektronikusan üzemelnek, így bővebb lehetőséget biztosítanak a szivattyú vezérlésére. Ezek a berendezések beépített áramlásérzékelőt is tartalmaznak, így segítségükkel úgy tudjuk kedvező áron vezérelni a szivattyút, hogy közben a vízhiány védelem is megoldottá válik.

Ismertebb, kipróbált áramláskapcsoló típusok:

- Pedrollo Easypress
Pedrollo Easy Small
- WILO Fluidcontrol
- Grundfos PM

Valamennyi berendezésre igaz, hogy megbízható, bátran ajánlható készülékek, hidrofor tartállyal akár vízellátásra is, anélkül inkább öntöző rendszerekhez javasoltak.

Címkék: szivattyú vízhiány védelem

komment

süti beállítások módosítása