Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Partnerünk búvárszivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Partnerünk kerti szivattyú ajánlata

Nincs megjeleníthető elem

Feedek

A közepes- és nagy teljesítményű fűtési keringető szivattyúk között már a kilencvenes évek végén megjelentek a fejlett, változtatható motorfordulattal rendelkező szivattyúk.

Elsőként a WILO jelent meg a WILO TOP-E fűtési szivattyú sorozattal, mely szivattyúk egyébként hidraulikus szempontból a WILO TOP-S szivattyúk testvérének számítottak. Napjainkra a WILO TOP-E széria már lecserélésre került, helyette jelenleg a WILO Stratos fűtési szivattyúk érhetőek el. A Grundfos némi késéssel ugyan, ám még ugyanebben az időszakban bemutatta a Grundfos UPE fűtési szivattyú sorozatot, melyek szintén változtatható motorfordulatú szivattyúk voltak. A gyártók a motor fordulatszámát egyedi frekvenciaváltókkal változtatták, akkoriban ez hatalmas műszaki előrelépést jelentett, lényegében széles körben elérhetővé vált a gazdaságos és pontos fűtési szivattyú üzemeltetés. Tegyük hozzá: ekkor még borsos áron.

A fordulatszám változtatás lehetőségének a lényege az, hogy mivel nincs két egyforma fűtési rendszer, mindegyik kicsit eltérő, ezért elvileg az ideális szivattyú minden rendszerben kicsit más lenne. A fokozatmentes fordulatszám változtatás megjelenése előtt a hagyományos szivattyúk motorfordulata többnyire három fokozatban volt állítható. Ezzel, ideális esetben jól meg lehetett közelíteni a tényleg szükséges munkapontot, ám a valóságban ez igen ritkán sikerült, ezáltal némi villamos energiát biztosan elpazarolt a rendszer. Mivel a fűtési szivattyúk élettartama akár 15 év is lehet, könnyen belátható, hogy a szivattyú teljes élettartama alatt a feleslegesen elhasznált villamos energia hatalmasra duzzadhat, nem beszélve ennek költségeiről. Mivel azonban ezeken az új fűtési szivattyúkon nagyon pontosan és nagyon könnyen be lehetett állítani az adott keringető rendszerben szükséges szivattyú fordulatszámot, ezáltal kvázi egyedivé, a konkrét fűtési rendszerre szabottá vált az adott szivattyú. Az így beállított szivattyút lényegesen kevesebb villamosenergiát használ, ezáltal jelentős üzemeltetési költségmegtakarítás lett elérhető.

(folytatjuk)

 

Az elektronikus fordulatszám szabályozású fűtési szivattyúk 2.

Az elektronikus fordulatszám szabályozású fűtési szivattyúk 3.

 

Címkék: szivattyú fűtési szivattyú frekvenciaváltós szivattyú