Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Feedek

Érdemes röviden átvenni, hogy mire kell ügyelni önfelszívó szivattyúk beüzemelésekor. Ilyen helyzetekben a szivattyú a szállítani kívánt víz szintje felett van, szemben a másik nagy családdal, a merülő motoros búvárszivattyúk családjával.

Beüzemeléskor a szivattyúban és szívótömlőjében levegő található. A víz és a levegő áramlástani szempontból azonban jelentős eltéréseket mutat, így a víz szállítására csak megfelelő, önfelszívásra képes   szivattyú alkalmazható. Ezek a szivattyúk képesek a mélyebben lévő vizet, (neve is mutatja) felszívni, a levegőt kidolgozni, majd biztosítani a folyamatos folyadékáramlást.

Töltsük föl vízzel

 

A szivattyú rendszerbe szerelése után a szivattyú házat (ha módunkban áll érdemes azonban a szívótömlőt is) fel kell töltenünk vízzel, ezt követően beindíthatjuk a szivattyút, ami rövid idő alatt "kidolgozza" a rendszerben még meglevő légbuborékokat. 

Ügyelni kell, hogy az összes levegő eltávozzon, ha szükséges töltsünk után a szivattyúházba. A levegőmentes járást jellemzően hallani lehet, a szivattyú hangja sokkal halkabb és egyenletesebb, ha a közegben nincsenek légbuborékok. Aki még sohasem üzemelt be szivattyút, az is az első egy-két indítás után meg fogja hallani mikor fogy el a levegő.

A maximális szívómélység

 

Fontos kérdés továbbá a maximális szívómélység, tehát a vízszintünk és a szivattyúnk függőleges szintkülönbsége. A víz fizikai tulajdonságai miatt 9 méternél nagyobb vízoszlop úgymond leszakad, (ennek oka a negatív nyomásra és a víz elgőzölésére vezethető vissza) ekkora, vagy ennél nagyobb szintkülönbség esetén más jellegű szivattyút kell beépíteni. A búvárszivattyú lehet a megoldás mely a vízszint alatt elhelyezkedve „tolja” a vizet (a víz korlátlanul elviseli a túlnyomást, míg a negatív nyomást nem). A megengedett maximális szívómélység mindig szerepel az önfelszívó szivattyúk dokumentációjában, tehát csak annyi a dolgunk, hogy ne lépjük át.

Visszacsapószelep

 

szerelveny-visszacsapo-szelep.jpg

 

Elkerülendő, hogy az önfelszívó szivattyúnknak minden indításkor fel kelljen szívni a vizet (ez elpocsékolt munka), célszerű beépíteni egy visszacsapó szelepet a szívótömlőbe, ami csak egy irányba engedi a közeget áramolni, így nem tudja a szivattyú „elejteni” a vizet. Ez a gyakorlatban lábszelep beszerelésével teszik, melyet a szívótömlő végére szerelünk. Ez egyrészt visszacsapó szelepként nem engedi a visszaáramlást, másrészt egy szűrővel meggátolja a pár milliméternél nagyobb átmérőjű szilárd szennyezőanyagok felszívását és annak az önfelszívó szivattyúba, majd azon keresztül a rendszerbe történő bekerülését.

Címkék: szivattyú önfelszívó szivattyú szivattyú gyakorlat