Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Feedek

2013 január 1 óta az EU területén gyártásból csak A energiaosztályú, nagy hatásfokú motorral szerelt fűtési szivattyúk kerülhetnek forgalomba. A kereskedők a meglévő készleteiket még értékesíthetik, azonban a nem szabályozott szivattyúk lényegében eltűnnek a piacról. A modern, energiatakarékos fűtési szivattyúk már mind kivétel nélkül fordulatszám szabályozott kivitelben készülnek. De mi is a lényege ennek, és mi az amit megnyerünk (vagy nyerhetünk) ezekkel a szivattyúkkal?

A modern fűtési rendszerekben sok éve elterjedt, az úgynevezett thermosztatikus radiátorszelepek alkalmazása, melyek nagyon leegyszerűsítve azt a szerepet látják el, hogy egy adott helyiségben a radiátorba mindig a környezeti hőnek megfelelő fűtővizet engedik be. Ezt a gyakorlatban egy egyszerű mechanikával érik, mely a környezeti hőmérséklet függvényében növelni vagy csökkenteni képes a rajta keresztül átáramló víz mennyiségét. Értelemszerűen hidegebb környezeti hőmérséklet esetén több, míg magasabb érzékelt hőmérséklet esetén kevesebb vizet engednek keresztül, így szabályozva a fűtési rendszerből, az adott helyiség fűtésére "kivett" fűtési víz mennyiségét. Nyilván jelentős egyszerűsítést írok, de az alapelv megértése itt a lényeg.

Fentiekből következik, hogy az ilyen szelepekkel felszerelt helyiségekben, az épületen belüli elhelyezkedésének, fekvésének és a kültéri hőmérsékletnek a függvényében minden egyes helyiség más és más mennyiségű fűtési vizet "használ fel". Tovább variálja a helyzetet, hogy az egyes napszakokban, ahogyan vándorol a nap tovább módosulhat az egyes szobák természetes melege, így tovább kombinálva az egyes helyiségek lehetséges fűtővíz igényét. Belátható, hogy a szóban forgó fűtési rendszer elemei meglehetősen dinamikusan változhatnak, így összeségében maga a rendszer is folyamatosan változóban van. Ha pedig a rendszer változik, miért ne változhatna vala együtt a fűtési szivattyú is? Gondoljunk, bele, vajon mekkora vízmennyiség igényt támaszt ugyanaz a rendszer 0 °C körüli és -15 °C kültéri hőmérséklet esetén?

Eddig a fűtési szivattyúk fix fordulatú szivattyúk voltak, ami azt jelenti, hogy a tervezők kiszámolták, hogy mekkora rendszer és milyen szivattyúval felszerelve szükséges a szabványok kielégítéséhez, azonban nem tudták figyelembe venni azt a tényt, hogy a téli hónapokban csak elenyésző számú olyan nap van, amikor a rendszernek ezen a számított elméleti maximális értéken szükséges ketyegnie. A többi napon lényegében értelmetlenül forgatjuk meg a fűtési rendszert magas kapacitáson. Logikus tehát, hogy megpróbáljuk a szivattyú teljesítményét illeszteni a rendszer igényeihez. Ezt a fordulatszám változtatásával tehetjük meg.

A fordulatszám szabályozott fűtési szivattyúk legfőbb szerepe tehát az, hogy megfelelően szabályozott fűtőelemekkel felszerelt rendszerekben segítsen optimalizálni a szivattyú által felvett elektromos teljesítményt. Egyes kimutatások szerint a téli hónapokban a fűtési szivattyú legnagyobb elektromos energia fogyasztó eszköz a háztartásokban. Ha tehát Önnek thermosztatikus radiátorszelepei vannak, egy megfelelően üzemeltetett fűtési szivattyúval drasztikusan lefaraghatja villanyszámláját.

Címkék: szivattyú fűtési szivattyú szivattyú elmélet keringető szivattyú A energiaosztály