Szivattyú blog

Fokozzuk a nyomást, önfelszívunk. Centrifugál, térfogat kiszorítás, csúszógyűrű, emelőmagasság és méter vízoszlop.

Feedek

A csúszógyűrűs tömítések a forgó tengelytömítések csoportjába tartoznak. A csúszógyűrűs homloklaptömítés két különböző nyomású tér között tömít a tengelyre merőleges, axiális felületen. A nehéz üzemi körülmények között dolgozó berendezések számára fejlesztették ki, feladata: tömíteni a forgó tengely és annak állórésze között, a szilárd, vagy nedves szennyeződések hatékony kizárása és a kenőanyag visszatartása.

csuszogyurus-tomites.pngCsúszógyűrűs tömítések

 

Kialakítását tekintve két, a tengelyre merőlegesen, egymáshoz képest párhuzamosan álló, összeszorított lappal jellemezhető. Az egyik lap stabilan áll a házban, a másik a tengellyel együtt forog. Így egy nagyon szűk rés áll rendelkezésre, melyben az elhelyezkedő közeg, mint kenőanyag kialakuló filmrétege tömít. Nyugalmi állapotban a két felület közvetlenül érintkezik, és ez által tömít. A konstrukció előnye, hogy kizárja a tengely palástjának kopását, mivel a tömítő hatás nem a tengely felületén jön létre. A tengellyel együttforgó alkatrészek a tengely menti szivárgás megakadályozására statikus tömítésekkel vannak ellátva. Anyagukat tekintve túlnyomórészt fém, fémkarbid-műszén, kerámia anyagpárosítást alkalmaznak.

csuszogyurus-tomites-mukodese.png

A csúszógyűrűs tömítés működése

 

Az iparban széleskörűen alkalmazzák e tömítéseket, kezdve a háztartási gépektől az autó-, vegyi-, olajiparon át a repülőgép és űrhajó-gyártó iparig, használják továbbá az ipari-, háztartási- és mezőgazdasági szivattyúknál is. Biztonságos üzemelést nyújtanak, nem igényelnek karbantartást, minimális veszteséget és hosszú élettartamot garantálnak.

Címkék: szivattyú szivattyú elmélet csúszógyűrűs tömítés

Szólj hozzá!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi nyilatkozatban.

Nincsenek hozzászólások.